tisdag 21 september 2010

Snubblande nära för "Spectacular Sweden"


Svenska dodgeballandslaget gjorde succé som "spectacular Sweden" i helgens EM-turnering i Kingston utanför London. Men hjulningar, spagat och volter räckte inte till slutspel. Sverige är dock favorit till värdskapet för nästa års EM.

Svenskarna hade till en början svårt med inomhusbollarna i filt, som var både mindre och halare än de gummibollar spelarna var vana vid. Men efter klara segrar mot Nordirland och Wales stod bara Italien i vägen för en semifinalplats.

Men kronorna krokade och tappade en ledning med 2-0 till förlust med 2-5 (bäst av nio) efter att ha gett bort några enkla lyror.

– Svenska dodgeballandslaget spelar spektakulärt, men kanske inte alltid så taktiskt. Men i efterhand hade en tredjeplats ändå inte varit orealistiskt, sade lagkaptenen Markus Persson efteråt.

Förlusten innebar att det istället var Italien som tog den sista semifinalplatsen, där Skottland och de två engelska lagen redan väntade. De favorittippade engelsmännen var överlägsna såväl taktiskt som tekniskt och finalen blev en intern uppgörelse där b-laget segrade.

I England har dodgeball fått ett starkare fäste än i något annat av de sju deltagande länderna. Turneringar ordnas regelbundet och sporten utövas på universitet och i skolor. I år grundades även den nationella Dodgeball Premier League.

– Det är tydligt att dodgeball är mer en sport här än hemma, där det fortfarande är en livsstil som alla kan ta del av. Vi har inte haft samma elittänk. I första hand vill vi att svensk dodgeball ska få en bredd, innan vi satsar på spets, säger Markus Persson.

Sportsligt ligger Sverige alltså ett par år efter. Men det var ändå kompisgänget från Sverige som fick störst applåder under prisutdelningen. De nordirländska supportrarna skanderade "Ulf Lundell, Ulf Lundell" och den engelske coachen berömde svenskarna.

– Tekniskt är de väldigt bra, men taktiken behöver finslipas. Men med tanke på omställningen till de nya reglerna och bollarna är det en väldigt bra insats.

Detta var första gången som en internationell tävling av den här storleken anordnades. Ett av syftetna med tävlingen var att diskutera ett gemensamt regelverk för hela Europa och få till stånd en årlig internationell tävling. När plats för nästa europeiska mästerskap diskuterades var Sverige en klar favorit som värdland.

– Vi får se över våra möjligheter och resurser. Vi har lärt oss mycket om hur dodgeball kan lyftas till nya nivåer och tar med oss flera nya idéer hem, säger Markus Persson.

fler bilder kommer

Blågult facit:
Sverige–England B 1–5
Sverige–England A 0-5
Sverige–Nordirland 5–1
Sverige–Skottland 4–5
Sverige–Wales 5-2
Sverige-Italien 2-5

Inga kommentarer: