tisdag 10 mars 2009

Ny extremsport född i Stockholm


Då fotbollsspelarna vaknat ur sin vinterdvala och åter intagit konstgräset får dodgeball söka nya marker. I lördags gick Stockholm Dodgeball Association back to basics då man erövrade skatepoolerna i Björns Trädgård på Södermalm.

På 70-talet började Stacey Peralta och hans polare att åka skateboard i torrlagda pooler i Venice, Kalifornien. Det var starten för modern skateboarding.

7 mars 2009 hände något liknande i Stockholm. Trevägsdodgeball föddes.

Eftersom den ordinarie dodgeballburen på Folkungagatan var upptagen av fotbollsspelare hoppade ett dussin dodgare istället ner i den klöverformade skateboardpoolen i Björns Trädgård på centrala Södermalm. Det var första gången någonsin som tre lag möttes samtidigt i dodgeball på svensk mark.

Spelarna var klädda i allt från skinnjackor till kjol och vingar, vilket lockade såväl barnfamiljerna i lekparken bredvid som förbipasserande.

En av dem som stannade för att titta var fotografen Claes H som, saom letade bilder till en utställning om människor i Stockholm.

- Det här passar utmärkt, sade han mellan bilderna. Levande och otroligt färgstarkt!

Även spelarna var nöjda.

- Det blir ju ett mycket högre tempo och bollarna flyger ju från två håll samtidigt. Man måste vara sjukt uppmärksam, sade brandmannen Anders Fröjd, av många ansedd som Sveriges bäste dodgeballspelare.

Även om trevägsdodge i pool absolut är något som kan hända igen finns fortfarande stor utvecklingspotential i sporten.

- Varför inte spela på ett tak på en av Stockholms höghus? sade Dodgefather Markus Persson hemlighetsfullt.

Inga kommentarer: